Темою сьогоднішньої проповіді буде ПЕСАХ або Пасха. Є декілька понять, які відносяться до тієї самої події та свята.

В книзі Вихід гл. 12, ми знаходимо слово ПАСХА декілька разів (Пасха, англійською PASSOVER, означає ,,обминути”). Це була дуже особлива подія. Бог дав обітницю Авраамові в книзі Буття 15:13) ,,через 400 років Я визволю Твій народ з полону”. І після того, як пройшли ці 400 років, Бог згадав Свою обітницю, яку він дав Авраамові та його родові. І явився Господь Бог Мойсеєві в вогняному кущі, і сказав йому: ,,Скинь взуття з своїх ніг, бо те місце, на якому стоїш, то святая земля”. І ми дізнаємося, як потім Мойсей, як пророк Божий, був посланий до фараона, щоб попросити його: ,,Відпусти народ Мій, і нехай вони підуть!”

Тут ми маємо заповідь: ,,Відпусти народ Мій, і нехай вони підуть!” І після всіх посланих мук, сталося щось особливе: Бог сказав Мойсеєві в книзі Вихід 12, і дав йому точні вказівки про те, як відбудеться визволення народу Божого, Ізраїльського народу. Як кожна сім'я мала зібратися та зарізати ягняти, його кров'ю покропити бокові одвірки, лівий та правий, а також на одвірок верхній, а потім з'їсти його. А потім Господь сказав: ,,Коли побачу ту кров, і обмину вас”. Всі інші, всі інші сім'ї в Єгипті, постраждали від ангела смерті і їх перворідний помер. Але в кожному будинку, на який була нанесена кров, не сталося ніякого нещастя, ні смерть не могла статися, тому що там було зарізано ягня, і там була нанесена кров.

Тут, в книзі Вихід гл. 12, вірші 11 написано: ,,А їсти його будете так: стегна ваші підперезані, взуття ваше на ногах ваших, а палиця ваша в руці вашій, і будете ви їсти його в поспіху, Пасха це для Господа.” (Пасха ‚= Passover, обминути).

А в вірші 13 написано: ,,І буде та кров вам знаком на тих домах, що там ви. І побачу ту кров, і обмину вас, passover –  не завдам вам болі, не вб'ю, не знищу, тільки обмину – тому що була нанесена кров.

Тому це найбільше свято з трьох свят в Ізраїлі, ПЕСАХ, Пасха, Passover, що означає  "обминати". Там не сталося ніякого лиха, вся  хата, вся сім'я була захищена, перворідний був захищений під кров'ю агнця.

І це вже було знаком того, що Агнець Божий прийде і тільки ті, які знаходять під кров'ю, які отримали відпущення своїх гріхів через віру в кров, пролиту на хресті Голгофи, тільки ті є захищені. І коли жахливі суди Божі вдарять землю, ті, викуплені кров'ю Агнця Божого будуть в ті часи в славі.

Якщо ми читаємо дальше в главі 12 в книзі Вихід, ми можемо побачити божественну мета цього великого свята. Це найбільший день в історії євреїв. Як я вже говорив, Бог дав обіцянку Авраамові, потім Ісакові та Яковові, а тепер настав час, щоб ця обітниця сповнилась. І це чудово вірити в обітниці Божі, а потім бачити ці обітниці сповнені.

Але, як я вже прочитав, ми повинні виконати те, що від нас вимагає Бог. Ми не можемо мати свої власні шляхи, наш власний захист, нашу власну релігію. Ні! Ми повинні слідувати вказівкам Бога, ми повинні йти по шляху Божому, ми повинні визнати те, що Бог обіцяв нам. ,,Я обмину вас” – passover – пасха.

Потім, тут у вірші 21 написано: „І покликав Мойсей усіх старших Ізраїлевих, та й промовив до них: „Спровадьте й візьміть собі дрібну худобину за родинами вашими, і заколіть пасху”. Це було великоднє ягня. Не тільки ,,Пасха”, але й ягня, яке було зарізано, було необхідне для того, щоб ангел смерті не зробив лиха тій хаті і тій сім'ї.

Таким чином, ми розуміємо, через благодать Божу, як застосовується в Новому Завіті, ця подія із Старого Завіту. В 1-ому посланні до Коринтян 5.6, апостол Павло пише: ,,Величання ваше не добре. Хіба ви не знаєте, що мала розчина все тісто заквашує?” Якщо перейдемо до книги Вихід 12, ми побачимо, що вони сім днів повинні були їсти прісного хліба. Це є зв'язок з зарізаним ягням, щоб великдень міг відбутися.

Тепер, в Новому Завіті, це застосовується до Агнця Божого, Ісуса Христа, Сина Божого, і потім до всіх, хто вірить в Нього. Саме тому апостол писав: ,,Величання ваше не добре. Хіба ви не знаєте, що мала розчина все тісто заквашує?” Потім слідує попередження у вірші 7: „Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений”.

Тут, в Новому Завіті, Христос є Паска. А повчання, яке ми отримуємо, є дуже глибоким: ,,Отож, очистьте стару розчину”.

Тепер ви знаєте, і всі знають, що брат Франк проповідує Слово без жодних компромісів. Тому слід сказати, що ми повинні вийти з усіх релігій, всіх конфесій, бо у всіх них існую розчин. І нас необхідно вибрати звідти, ми повинні очиститися і ми повинні мати новий початок без розчину.

Тут ще написано в 1-ому посланні до Коринтян 5.7 що: ,,Христос, за нас у жертву принесений”, і ми повинні прийняти божественні вказівки та заповіді Божі. Ми повинні відкинути всі успадковані вчення та практики та розпочати все знову з нашим Господом, не змішуючи те, що нове, з тим, що старе. Тільки після того, як ми видалили старий розчин, ми можемо стати новим тістом в Ісусі Христі, Господі нашім.

Тут написано: ,,Христос, за нас у жертву принесений” (або, був освячений для нас). І ми освячені тільки в Ньому. Не існує спасіння, не існує праведності, лише у Христі. Тільки в Ісусі Христі ми маємо відпущення наших гріхів, відкуплення, тільки у Христі ми маємо життя вічне - і це є так, як слово Боже говорить в 1 Івана 5.11 та 12: ,,Хто має Сина, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя”.

Друзі, ми можемо жити вічно тільки, якщо ми отримали життя вічне. Смерть не дає життя вічне. Тільки Ісус Христос дає нам життя вічне. Тому ми повинні готуватися під час нашого земного життя, щоб зустріти Господа у славі. Ми повинні знайти вузький шлях і вузькі ворота, що ведуть до неба.

Потім в 1-ому посланні до Коринтян 5.8 написано: ,,Тому святкуймо не в давній розчині, ані в розчині злоби й лукавства, але в опрісноках чистости та правди”.

Це сильне послання, яке робить для нас зв'язок з книгою Вихід, главою 12, коли Бог виконав Свою обітницю і вивів свій народ з Єгипту після 400 років полону. І Господь сказав: ,,Заріжте ягня. Кров'ю покропіть на обидва бокові одвірки, і на одвірок верхній. І коли побачу ту кров, ангел смерті не вдарить вас, сім'я в безпеці, перворідний в безпеці, нічого не трапиться з тими, які знаходяться під божественним захистом”.

Ми всі пам'ятаємо, я один дуже добре пам'ятаю Другу світову війну, коли люди  шукали сховища, щоб уборонитися від бомб. І друзі, ви знаєте, що загибель прийде на землю. Не існує жодного безпечного місця на землі, на всіх 5 материках. Ні, і ще раз ні!  Ми можемо бути в безпеці ТІЛЬКИ у Христі.

І до того, як сонце перетвориться на темряву і місяць на кров, перед пришестям великого і жахливого дня Господа, до того, коли суд Божий вдарить землю, Господь Ісус дав обіцянку: ,,...Я вам, що йду приготувати місце для вас. „… Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви.“.

На сьогоднішній день головна дія та головне послання стосується другого приходу Христа і нашої підготовки. Суть сьогоднішнього послання є та сама, як тоді, коли була поставлена Пасха: ми повинні бути викуплені, ми повинні визнати, що Агнець Божий був принесений у жертву. І кров потрібно було нанести, потрібно було помазати. Тільки тоді, коли ми маємо відкуплення, ми маємо звільнення, ми маємо безпеку. Тільки тоді відкриється Червоне море, тільки тоді ми будемо мати вільний вихід. І можливо ворог буде переслідувати нас, але Червоне море відкриється і всі вороги потонуть. І ми продовжимо свій рух до обітованої землі.

До сьогоднішнього дня, Пасха є найбільшим святом євреїв в пам'ять про той великий день, коли ізраїльтяни були виведені з Єгипту, коли Бог виконав Свою обітницю і коли великодній агнець був зарізаний і його кров була нанесена. Яке сильне повчання!

  І тут, ми розуміємо, що свято, яке євреї святкують до сьогодні, нагадує їм про те, що відбулося за часів Мойсея. Але ми, як віруючі Нового Завіту, ми маємо інше свято, друге нагадування про те, що відбулося тоді, коли був укладений Новий Завіт, і коли Христос, Агнець Божий, був убитий на хресті Голгофи, коли Його кров, кров нового заповіту була пролита.

Тепер, ворог повинен обминути, він не може перейти через кров. Ні, ми викуплені і йдемо вперед цією дорогою поки будемо забрані до слави.

Значить, не тільки Песах -Пасха,, оминути " ні, цього недостатньо. Я вдячний за Пасху, але я вдячний за Новозавітнього великоднього Агнця, коли наше викуплення було завершено. Не тільки свято Пасхи, а повне відпущення, повне викуплення, нове життя була подаровано нам через благодать Божу, через Ісуса Христа, Агнця Божого.

Якщо ви прочитаєте в Івана, главі 1, там Іван Хреститель два рази вказує на Ісуса Христа, і каже: ,,Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере”. Потім, коли настав час, наш Господь і Спаситель був розп'ятий і віддав Своє життя і пролив Свою кров для нашого викуплення. Ми діти Божі, тому що Син Божий викупив нас. І через Сина Божого, всі, хто вірить в Ісуса Христа, як свого особистого Спасителя, переставлені в божественний порядок, як сини і дочки Божі, які вважаються повністю праведними, освяченими та удосконаленими через благодать Божу. Не за власним вибором або своїми власними вчинками, а через благодать Божу.

Для нас це не просто свято, це переживання, це спасіння нашої душі, це щось дуже, дуже дороге для нас.

І так, як ізраїльтяни повинні були святкувати сім днів та їсти прісного хліба, так само й Церква Нового Завіту пройшла через ці сім Церковних періодів. Вона не приймає нічого квашеного, а тільки чисте Слово, прісне, вона визнає, що Агнець Божий був принесений в жертву, визнає, що ми були викуплені.

Так що, дорогі друзі, ми не повинні зупинятися на Пасці, на тому ,,оминанні", ми повинні взяти повчання з книги Вихід гл. 12 і перейти до Нового Завіту до хреста, до воскресіння, до вознесіння Господа нашого Ісуса Христа після того, як Він переміг смерть і пекло і вознісся на небо. І в Діях Апостолів, від вірша 9 до 11 ми читаємо: ,,Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так, як бачили ви, як ішов Він на небо”.

Євреї святкують Песах, Пасху. Ми святкуємо і переживаємо нашу Пасху, Ісуса, великоднього Агнця. Коли ворог бачить кров, він повинен нас оминути, він не може заподіяти нам лиха. Він повинен нас оминути, коли бачить кров.

Тому, будь ласка, залишайтеся в крові нового заповіту. Будьте благословенні благословеннями Бога Всемогутнього. Ми не святкуємо Вечерю Господню тільки як спогад про те, що сталося з нами, коли Господь наш сказав: ,,Це кров Моя Нового Заповіту”, коли Він благословив хліб і вино. Але потім Він пролив Свою кров на відпущення наших гріхів.

Будь ласка, прийміть це повчання зі Старого  і Нового Завітів та подивіться, що трапилося в той великий день, коли Бог і людина примирилися, в той великий день спокути, коли Бог у Христі примирив світ із Собою Самим.

Прийміть Христа, Агнця Божого, і будьте спасенні благодаттю Божою. В Ім'я нашого святого Ісуса. Амінь.

Ми вважаємо, що біблійні виклади місіонера Евальда Франка являються для вас благословенням. Якщо ви бажаєте отримати безкоштовну літературу, зателефонуйте або напишіть нам на адреси, відображувані на екрані.