Попередня глава

Передмова

У цій брошурі я спробував згідно Старого і Нового Заповітів дати короткий виклад про Бога і про Його план з людством. При цьому я головним чином повинен був торкнутися теми Божества. На жаль, стосовно певної теми можна було торкнутися тільки деяких місць Писання. Але за допомогою їх читач має можливість далі досліджувати Писання, доки йому не дасться ясне розуміння істини.

Як більшість євреїв не зрозуміли встановлений план Божий в пророчому слові, так і більшість у християнському світі не має пізнання про це. Коли християнство стало державною релігією, сталося розділення між євреями і християнами. Християни звинувачували євреїв за те, що вони розіпнули Месію-свого Відкупителя; євреї ж були проти насильницької християнізації. Християнство, віддалившись від євреїв, одночасно віддалилося від Старого Завіту і залишили, по суті, основу віри. Те пізнання, що Новий Заповіт неможливо зрозуміти без Старого Завіту, було втрачене. Відокремившись від Слова Божого, люди ввели не обгрунтовану теологію, з якою ми ще і сьогодні маємо справу.

З таким станом речей не можливо погодитися. Кожна щиро шукаюча людина має право дізнатися, що говорить Бог у Своєму Слові. Господь Ісус у всьому, що робив і учив, посилався на Старий Завіт. Він Своїм учням відкрив розум до розуміння Писань, і вони також посилалися виключно на Старий Завіт. Для того, щоб пізнати Бога і Його план, необхідно йти через міст пророчого слова від Старого Завіту до Нового Заповіту.

Хто про Божество пише, той дійсно торкається “розжареного заліза”, бо відомо, наскільки різні поняття і уявлення про Бога. Одні вірять, що Бог є Однією Особою; інші вірять, що Бог-це дві особи; треті вірять, що Бог-це три самостійні особи. Про усі інші уявлення ми не маємо наміру тут описувати. Наступні зображення (малюнки) тільки трохи пояснюють людські уявлення.

Коли були Пророки і Апостоли, не було ніякої спекуляції про Бога. Але коли залишили біблейську основу і дали переважне місце людським думкам, водійство Святим Духом припинилося. Каменем спотикання був і залишився ще і нині Христос. Виникли “Унітарці” (Одно ціле, єдине), які хоча і вірять в Єдиного Бога, але відкидають Божество Ісуса Христа. Протилежністю є вчення про трійцю, яке “бачить” Бога в трьох особах. На жаль, відомі після реформації особи не “працювали” обґрунтовано і не мали ясності в цій тематиці. До нашого часу були перейняті традиційні представлення. Наскільки дорого деяким є Богопізнання, видно з того, наскільки вони захищають це.

Для кращого розуміння ми подекуди використали єврейські слова: “Elohim” (Елохім), “Jahweh” (Яхве або Ягве) та “jashua” (Яшуа), тому що з цих слів виходить їх ясне значення. Але дійсна ясність зрештою приходить не від єврейської або грецької мов, але від Духа, який надихав пророків і апостолів. Тільки таким чином ми бачитимемо те, що вони бачили, чутимемо те, що вони чули, будемо розуміти так, як вони розуміли.

Кожен може попереджаючи сказати: “Випробовуйте духів!” і вказати на інших. Але тут пропонується усім нагода перевірити Словом Божим укорінені в століттях віровчення. Ті, що проповідують і слухають, не усвідомлюючи цього, приймають тлумачення Слова Божого, а не первинне слово. Послані Богом мужі принесли нам слово (Боже); теологи дали нам тлумачення.

Цей виклад нікому не повинен заподіяти біль і невдоволення; але йдеться про те, щоб допомогти і служити церкві живого Бога. Крім того у мене є бажання показати євреям, які сподіваються на Бога Ізраїлю і чекають Месію, Хто Він (Ісус Христос) є. З Єрусалиму вийшло слово, і це слово знову повернеться туди.

Бажаю усім читачам щедре благословення.

Крефельд, травень 1985р

Автор

Наступний розділ